Onlay

 

Een onlay is een op maat gemaakte porseleinen vulling welke geplaatst kan worden op een tand in plaats van een vulling. 

Wanneer een groot deel van een tand of kies is aangetast, zal het plaatsen van een grote vulling de structuur van de overgebleven tand verzwakken. De kans dat de tand breekt en/of de wortel scheurt is groot en dan is er en wortelkanaalbehandeling nodig. 

Een onlay is een sterke en duurzame oplossing, de onlay valt een stukje over de tand of kies heen, als een soort overkapping

Ook na een wortelkanaalbehandeling kan een onlay een goede optie zijn wanneer er nog genoeg tand materiaal aanwezig is, is dat niet het geval, dan is een kroon een betere oplossing.

 

 

Hoe wordt de onlay gemaakt?

Stap 1; de voorbereiding: Bij de eerste afspraak wordt de tand of kies bewerkt en klaargemaakt voor de onlay. Daarna wordt er een afdruk gemaakt om te zorgen dat de onlay precies past. Ook wordt de kleur bepaald zodat deze exact bij uw tanden past. Daarna krijgt u een tijdelijke onlay of vulling.

De afdruk wordt naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd. Na 8-10 werkdagen is de onlay klaar.

 

Stap 2; plaatsen: Bij de tweede afspraak wordt de onlay geplaatst. De tijdelijke oplossing wordt verwijderd. De onlay wordt vastgelijmd met een speciaal cement en passend gemaakt zodat de tanden goed aansluiten.

De onlay verstevigt de structuur en zal de levensduur van de tand of kies verlengen.