Voeding en het gebit

Iedereen houdt van lekker eten en drinken, vooral kinderen zijn gek op snoepen! Iedereen heeft ook het liefst een gezond gebit. Voor kinderen is dit zeker belangrijk, aangezien het gebit op jonge leeftijd veel verandert en ze er nog een heel leven mee moeten doen. Daarom is het  goed om op jonge leeftijd aan te leren hoe het gebit op de juiste manier te verzorgen en goede eetgewoontes aan te leren.

Zuren

In voeding zoals fruit, sappen en producten met koolhydraten zitten zuren en suikers. Allereerst zuren​; daarvan krijgen we er dagelijks veel van binnen. Ze zitten in veel voedingsstoffen of zijn er aan toegevoegd. De zure smaak is niet altijd te herkennen omdat sommige zure smaken gemaskeerd worden met suikers. Wanneer men een lange tijd veel zuren en suikers eet of drinkt, wordt het tandglazuur aangetast. Dit wordt tanderosie genoemd.

Suikers

Daarnaast bevatten voedingsmiddelen veel suikers. Deze komen natuurlijk voor of kunnen ook weer (onnatuurlijk) worden toegevoegd. In de mond worden suikers omgezet tot zuren en kunnen zich hechten aan de tanden en kiezen. Dit kan dus beide zorgen voor aantasting van het glazuur en voor het ontstaan van plak op de tanden. Indien plak niet goed wordt weggepoetst, 8 tot 10 dagen blijft zitten, wordt het tandsteen.

Hoe kan ik goed zorgen voor het gebit van mijn kind?

De zuren en suikers in voedingsmiddelen zijn niet te vermijden. Wel kunt u letten op voeding waar extra suikers aan zijn toegevoegd of hele zure producten. Zoals sap, frisdrank, snoep. Probeer deze zo min mogelijk aan te bieden. Indien u toch een sapje of snoepje wilt geven, doe dat dan tijdens, of direct na een maaltijd. 

Tandbederf kan namelijk worden voorkomen door de eet- en drinkmomenten op een dag te beperken, zo zijn er minder zuuraanvallen en zal het tandglazuur minder worden aangetast. Aanbevolen wordt om maximaal 7 eet- en drinkmomenten op een dag aan te houden, met de hoofdmaaltijden inbegrepen. Probeer daarbij ook het eet- en drinkmoment samen te laten vallen.

Water drinken

Wanneer het lichaam genoeg vocht heeft, omdat er genoeg water wordt gedronken, kan er speeksel worden aangemaakt. Een kind heeft een liter water per dag nodig. Hoe meer vocht er dus in het lichaam aanwezig is, des te beter is de hoeveelheid en de kwaliteit van het speeksel. Zo kunnen de tanden en kiezen beter beschermt worden.

Speeksel

Speeksel heeft onder andere de essentiële taak om zuren in de mond te neutraliseren en om zo het tandglazuur te herstellen. Na een halfuur is het tandglazuur vaak weer hersteld van zo'n 'zuuraanval'. 's Nachts wordt er minder speeksel aangemaakt, het is dan ook belangrijk om niet vlak voor de slaap iets te eten, omdat het tandglazuur zich dan minder goed kan herstellen.

2x per dag poetsen

Een gezond voedingspatroon is dus de sleutel tot een gezond gebit.

Daarnaast is twee keer per dag poetsen ook zeker van belang. Zeker bij kinderen, omdat de fluoride in tandpasta het tandglazuur sterk maakt. Belangrijk om te weten is wel dat wanneer u net iets hebt gegeten en het glazuur dus aangetast is, dat het dan zeer onverstandig is te gaan poetsen. Zo kunt u gemakkelijk het glazuur verder beschadigen. Wacht daarom minimaal een halfuur na het eten met poetsen.